

3 July 2024 EMA/174789/2024

Agenda – 12th Industry stakeholder platform on research and development support

4 July 2024, 12:30 - 17:00 (room 1A and WebEx)

Co-chairs: Michael Berntgen and Iordanis Gravanis

Item	Agenda	Time
1.	Welcome / Introductions	10 min
	 Overview of the agenda Review of status of follow-up actions from the last platform meeting 	12:30 - 12:40
	Michael Berntgen (EMA)	
2.	Development support offering for programme-specific evidence planning	
	A. Update from EMA on recent developments	25 min
	 Current practices and future proposals regarding discussion meetings in scientific advice (Industry topic lead: Alexa Hunter (EFPIA)) Progress with the implementation of PRIME recommendations (Industry topic leads: Marcello Milano (ARM), Nadege Le Roux (EFPIA)) Use of transitional arrangements for Parallel Consultation with HTA bodies (Industry topic lead: Inka Heikkinen (EFPIA)) 	12:40 - 13:05
	Iordanis Gravanis (EMA)	
	B. Provision of scientific advice on paediatric developments	40 min
	Follow-up discussions by the sounding boardsProposal for clarification and optimisation	13:05 - 13:45
	Alexa Hunter (EFPIA), Marcello Milano (ARM)	
	Discussion involving Ralph Bax, Iordanis Gravanis, Chrissi Pallidis (EMA)	
	C. Consolidated advice on clinical trials	30 min
	Outline of pilots under ACT EU priority action 7 on consolidated advice	13:45 -
	Massimiliano Sarra (EMA), Marianne Lunzer (AGES)	14:15
	Bertrand Fournier (EUCOPE), Mireille Muller (EFPIA)	



3.	Action plan to future-proofing the Qualification of Novel Methodologies platform • Final action plan following the multi-stakeholder workshop report Thorsten Vetter (EMA)	30 min 14:15 - 14:45
4.	 Relevance for R&D processes Patrick Lopez Fernandez, Jean Michel Mastio, Paola Samassa (EMA) 	15 min 14:45 – 15:00
Coffee	e break	15 min
5.	Completion of onboarding of R&D processes onto the IRIS platform Launch of the management of paediatric processes in IRIS Value of the RPI concept Tarita Toufexi, Aline Labejof, Giovanni Lesa (EMA) Angelika Joos (EFPIA), Shekhar Natarajan (EUCOPE)	45 min 15:15 - 16:00
6.	 EMA Survey focused on early engagement meetings that foster innovation Update on the plans for the survey Maria Filancia (EMA)	10 min 16:00 – 16:10
7.	Proposal for establishing a dedicated focus group for scientific/technical discussions Patrice Verpillat (EMA)	10 min 16:10 - 16:20
8.	Evidence planning for combination developments comprising of medicinal products with medical devices and/or companion diagnostics A. Follow-up from the Focus group work • Update on the scientific publication Stiina Aarum (EMA), Andreas Emmendoerffer (MPP), Tim Chesworth (EFPIA), Elisabeth Kapeller (Medicines for Europe) B. Progress with the COMBINE project • Industry perspective Lucia D'Apote (EFPIA) • Update on latest development and next steps Ditte Zerlang Andersen (DKMA), Isabelle Clamou (EC)	10 min 16:20 - 16:30 20 min 16:30 - 16:50
9.	Summary of follow-up items / Close of the meeting Michael Berntgen (EMA)	5 min 16:50 - 16:55