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Interested parties (organisations or individuals) that commented on the draft document as released for 

consultation. 

Stakeholder no. Name of organisation or individual 

1 EFPIA  

2 Healthcare Ltd.  

3 Medicines Evaluation Board, The Netherlands 
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1.  General comments – overview 

Stakeholder no. 

 

General comment (if any) Outcome (if applicable) 

1 EFPIA member companies consider the EMA photosafety Q&A document a major 

step forward, and compliment the CHMP SWP in trying to bring some clarity to this 

area until the ICH S10 guideline comes into effect.  Hopefully this document should 

help to resolve many of the inconsistent photosafety questions/comments 

companies have been receiving from various EU regulatory authorities. 

 

There is a general concern in the response to Q4 around referring to the 3T3 assay 

as a rigorously validated in vitro assay.  EFPIA would contend that ‘in-use’ 

experience has shown this not to be the case, at least within the pharmaceutical 

arena.  This point is discussed in more detail in one of comments to Q4 below. 

 

The existing Note for Guidance on Photosafety Testing indicates within the scope 

(Section 1.2), that the guidance also applies to biotechnology-derived 

pharmaceuticals.  EFPIA member companies are concerned that this statement is 

being used to apply this guidance to biologicals, including peptides/proteins.  

These products are expected to absorb light within the range recommended in this 

guidance (290-700nm), based on the presence of aromatic amino acids.  As these 

products are expected to have no photosafety concerns, similar to endogenous 

proteins, we would suggest that a Q&A is created to indicate that biologicals are 

generally out of scope unless they contain chemical ‘linker’ molecules. 

Comment is acknowledged. 

 

 

 

 

 

See response to Q4. 

 

 

 

 

Accepted. 

 

A new Q&A has been included: 

Question 6. Is there a need for photosafety 

testing of peptides/proteins? 

Peptides/proteins including endogenous proteins 

can show some UV absorption (usually peak at 

280 nm and shoulder at 290) due to the content 

of aromatic amino acids which can act as 

chromophores. This is not related to any 

photosafety concern. In general, there is no need 

for photosafety testing of peptides/proteins. 

 

3 It is understood that this document will exist only temporarily. It is set up to 

declare the existing guideline outdated and to give some guidance until the new 

ICH Guideline will be in force. This is the main restriction in the present document. 

Comments are acknowledged.  

Regarding the need for more clarity see 

proposals for revisions below. 
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Stakeholder no. 

 

General comment (if any) Outcome (if applicable) 

However, even for a short period there is a need for some more clarity than the 

document is providing now. 
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2.  Specific comments on text 

 

Line no. Stakeholder 

no. 

 

Comment and rationale; proposed changes Outcome 

 

    

47-49 1 Suggested wording change to last sentence of response 1b. 

 

Proposed change: 

 

However, there are no data available at present to delineate such a 

general threshold applicable to any (new) compound. Consequently, an 

The assessment of relevance of (very low levels of) exposure in either skin 

or eyes with respect to photosafety issues remains has to be done made 

on a case-by-case basis.  

 

Accepted. 

 

The answer has been reworded accordingly: 

Consequently, an assessment of relevance of 

(very low levels of) exposure in either skin or eyes 

with respect to photosafety issues has to be made 

on a case-by-case basis. 

57-59 3 The statement about the assessment of the relevance to be done on a 

case-by-case basis is too vague. Is the main conclusion that a threshold 

may exist, but that estimation of this threshold should be done on a 

weight-of-evidence approach? What type of data would help in establishing 

such a threshold? 

WoE approach is acceptable; details on what type 

of data would help in establishing such a threshold 

will be provided in the future ICH S10 guideline. 

58-59 1 The word “usually” makes the sentence vague. Other photosafety tests like 

photoallergy testing might still be requested. 

 

Proposed change:  

Remove the word “usually”. i.e. If study data convincingly demonstrate 

that a compound is not phototoxic (see also Q&A # 4) further photosafety 

tests would usually not be required.  

Accepted. 

 
The answer has been changed: 

If study data convincingly demonstrate that a 

compound is not phototoxic (see also Q&A # 4) 

further photosafety tests would not be required. 

58-59/70-71 3 The answer indicates only what should be done in case of a negative (not Accepted. 
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Line no. Stakeholder 

no. 

 

Comment and rationale; proposed changes Outcome 

 

phototoxic) outcome. What is the outcome is positive? Answer 3 indicates 

that photogenotoxicity testing is not recommended. Should then 

photoallergenicity be tested? 

Situation of a positive outcome has been added to 

answer of Q2: 

If a compound is shown to be phototoxic testing 

for photogenotoxicity is not required (see Q&A 

#3). Testing for photoallergenicity should be 

considered in this case for pharmaceuticals 

applied via the cutaneous route but for other 

routes of application such testing would not be 

required. 

60 2 A concern is if this response means that negative photogenotox data are 

no longer accepted as (part of) the justification to conclude with “no 

carcinogenic potential." May data from photogenotox studies other than 

the chromosomal aberration test and the mononuclear test mentioned still 

be considered supportive data for such a conclusion re. potential for 

carcinogenicity? 

 

Note to comment: “mononuclear test” should be 

“micronucleus test”. 

 

Comment is acknowledged. 

If scientifically justified additional supportive data 

are in general acceptable. This is not specific to 

this topic and will therefore not be specificically 

addressed in the document. 

96-98 1 Comment: It is not clear in this sentence if a photogenotoxicity testing to 

predict photogenotoxic potential is needed when an initial assessment of 

phototoxicity straight in human is chosen, i.e. when no 3T3 assay has been 

conducted. 

From Q&A #3 it is clear that photogenotoxicity 

testing is not required. 
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Line no. Stakeholder 

no. 

 

Comment and rationale; proposed changes Outcome 

 

88-98 1 Suggest additional wording to response 4 to clarify that a negative result in 

an in vivo assay would transcend a positive 3T3 result, and that there 

would be no need to back-fill a 3T3 assay if an in vivo assay has already 

been conducted: 

 

Proposed change: 

 

It is true that the 3T3 NRU-PT is a very sensitive test and many positive 

findings are not confirmed in in vivo follow-up studies. However, this high 

sensitivity results in a good negative predictivity (no false negatives) and 

negative results in the 3T3 NRU-PT are generally accepted as sufficient 

evidence that a substance is not phototoxic (no further photosafety testing 

under a tiered approach, see Q&A # 2). Moreover, the 3T3 NRU-PT is the 

only phototoxicity test model that has successfully undergone a formal 

validation process according to rigorous, modern standards and for which 

an OECD guideline exists (OECD, 2004). In accordance with the animal 

experiments directive (86/609/EEC) a replacement of a validated in vitro 

test by an animal study for testing the same endpoints would not be 

acceptable (see Note 1). An initial assessment of phototoxity straight in 

humans could be an acceptable alternative to conducting a 3T3 NRU-PT 

assay provided the study design is shown to be appropriate and sufficiently 

sensitive to detect photoadverse reactions in humans. However, if the 3T3 

NRU-PT assay gave a positive result, an in vivo animal phototoxicity study 

could be conducted to assess whether the potential phototoxicity identified 

in vitro translates into a meaningful in vivo response.  A negative result in 

an appropriately conducted in vivo phototoxicity study (either in animals or 

man) would transcend a positive 3T3 NRU-PT result.  

 

  Note 1.  In cases where an in vivo animal phototoxicity study or clinical 

Accepted. 
 
Answer has been reworded: 

If the 3T3 NRU-PT gave a positive result, a 

phototoxicity study in vivo either in animals or 

man should be conducted to assess whether the 

potential phototoxicity identified in vitro translates 

into a meaningful in vivo response. A negative 

result in an appropriately conducted in vivo 

phototoxicity study (either in animals or man) 

would transcend a positive 3T3 NRU-PT result. If a 

positive animal result is obtained, a negative 

result in an appropriate conducted clinical 

phototoxicity study would transcend the non-

clinical findings. 

Note 1. In cases where an in vivo animal 

phototoxicity study or clinical phototoxicity study 

had already been conducted it would not be 

necessary to back-fill with a 3T3 NRU-PT. 
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Line no. Stakeholder 

no. 

 

Comment and rationale; proposed changes Outcome 

 

phototoxicity study had already been conducted it would not be necessary 

to back-fill with a 3T3 NRU-PT assay.  

92-96 1 Comment on lines 92-96: (‘..Moreover, the 3T3 NRU-PT is the only 

phototoxicity test model that has successfully undergone a formal 

validation process according to rigorous, modern standards and for which 

an OECD guideline exists (OECD, 2004). In accordance with the animal 

experiments directive (86/609/EEC) a replacement of a validated in vitro 

test by an animal study for testing the same endpoints would not be 

acceptable..’.). This will be driving the discussion at ICH towards an 

acceptance of the 3T3. The point which can be made here is that these 

sentences are not correct as such, i.e. yes the assay has been validated 

however not so rigorous as suggested since the validation has certainly not 

focused on testing pharmaceutical products. Subsequently it has been 

proven by the extensive numbers of false positives that for this particular 

application (testing pharmaceuticals) the assay has not been properly 

validated. Thus the message should be there is no real validated assay. 
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Line no. Stakeholder 

no. 

 

Comment and rationale; proposed changes Outcome 

 

This allows an open discussion on all possible options during ICH. 

 

Proposed change:  

 

Delete the sentences about validation, i.e. 

 

It is true that the 3T3 NRU-PT is a very sensitive test and many positive 

findings are not confirmed in in vivo follow-up studies. However, this high 

sensitivity results in a good negative predictivity (no false negatives) and 

negative results in the 3T3 NRU-PT are generally accepted as sufficient 

evidence that a substance is not phototoxic (no further photosafety testing 

under a tiered approach, see Q&A # 2). Moreover, the 3T3 NRU-PT is the 

only phototoxicity test model that has successfully undergone a formal 

validation process according to rigorous, modern standards and for which 

an OECD guideline exists (OECD, 2004). In accordance with the animal 

experiments directive (86/609/EEC) a replacement of a validated in vitro 

test by an animal study for testing the same endpoints would not be 

acceptable.  An initial assessment of phototoxity straight in humans could 

be an acceptable alternative provided the study design is shown to be 

appropriate and sufficiently sensitive to detect photoadverse reactions in 

humans.  However, in accordance with the animal experiments directive 

(86/609/EEC), a replacement of an in vitro test by an animal study for 

testing the same endpoints would not be acceptable. 

 

 
Partly accepted. 

 

Answer has been slightly changed: 

Moreover, the 3T3 NRU-PT is the only 

phototoxicity test model that has undergone a 

formal validation process and for which an OECD 

guideline exists (OECD, 2004). 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

99-102 1 With regards to Q&A No.5, no question is asked here.  This should be done 

in order to help the reader understanding the meaning of the question. 

 

Proposed change: 

Question 5. The Concept Paper on the Need for Revision of the Note for 

Accepted. 

 

Question 5 has been changed: 

Question 5. The Concept Paper on the Need for 

Revision of the Note for Guidance on Photosafety 
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Line no. Stakeholder 

no. 

 

Comment and rationale; proposed changes Outcome 

 

Guidance on Photosafety Testing indicates that recommendations on the 

timing of photosafety evaluation during drug development should be 

provided. What are these recommendations? 

Testing indicates that recommendations on the 

timing of photosafety evaluation during drug 

development should be provided. What are these 

recommendations? 

103-105 1 Suggest response to Q5 should also refer to ICH S9 guideline: 

 

Proposed change: 

 

Recommendations are provided by the recently revised ICH M3 (R2) and 

ICH S9 (for oncology) guidelines. According to these documents, in cases 

where there is an identified potential human risk for phototoxicity, an 

experimental evaluation of phototoxic potential should be undertaken 

before exposure of large number of subjects (Phase III); for patients with 

advanced cancer, testing if warranted should be provided prior to 

marketing. 

 

Accepted. 

 

Answer has been changed accordingly: 

Recommendations are provided by the recently 

revised ICH M3 (R2) guideline. According to this 

document, in cases where there is an identified 

potential human risk for phototoxicity, an 

experimental evaluation of phototoxic potential 

should be undertaken before exposure of large 

number of subjects (Phase III). For patients with 

advanced cancer, testing if warranted should be 

provided prior to marketing (ICH S9). 

103-105 1 If phototoxicity testing is delayed until prior to Phase III, it would be useful 

to indicate what, if any, precautions should be taken for Phase I and II 

clinical trials, and what would be the trigger for applying these precautions. 

For example, ICH M3 states  

“appropriate protective measures should be taken during outpatient clinical 

studies” 

Not accepted. 

 

This issue is addressed in ICH M3 and might be 

further specified in future ICH S10. 

 

103-105 1 It is very good in this draft document to address timing using ICH M3 

guideline. It will be clear by adding extra clarification on the term of 

“experimental evaluation” by “experimental evaluation (nonclinical, in vitro 

or in vivo, or clinical)” in case the reader forgets the information in ICH M3 

guidance. It would be very helpful if a general scheme of experimental 

evaluations is provided in this document. 

 

Not accepted. 

 

Such a general scheme is already provided in the 

revised answer to Q2. 
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Line no. Stakeholder 

no. 

 

Comment and rationale; proposed changes Outcome 

 

Proposed change: According to this document an experimental evaluation 

(nonclinical, in vitro or in vivo, or clinical) of phototoxic potential should be 

undertaken before exposure of large number of subjects (Phase III). A 

general scheme is an initiation of an in vitro test (i.e. 3T3 NRU-PT) 

followed by an in vivo test in animals if the in vitro result is positive. If a 

positive in vivo result is obtained, a clinical phototoxicity evaluation could 

be undertaken. 

 

    

Question 1 3 In a recent assessment procedure it was indicated that also biologicals 

(proteins such as monoclonal antibodies) have absorbance of light between 

290 and 700 nm. Should it made clear explicitly that for those products 

phototoxicity testing is not needed? 

Accepted. 

 

See response to General Comments above (new 

Q&A #6) 
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